26 Nisan 2013 Cuma

Pko, ben ve karatay...



19 yaşımdayken tanıştım polikistik over sendromu ile.

Belirtileri tipik:Regl tarihlerinin düzensizliği, tüylenme vs gibi şikayetler. Jinekoloğa gittim, bana her bilmem kaç kadından, bilmem kaçında yaşanan bir rahatsızlık bu, oluyor böyle dedi ve “Diane 35” isimli doğum kontrol ilacını verdi. Söylediğine göre, ilaçları düzenli kullandığımda adetlerim düzene girecekti. Doğum kontrol ilacını herkes kullanmamış olabilir, anlatayım; 21 gün boyunca her gün aynı saatte küçük pembe haplardan içiyorsunuz, 7 gün ara veriyorsunuz, bu aradaki sürede vücut regl oluyor ve bu şekilde bir döngü içerisinde aylık adetlerinizi olmaya devam ediyorsunuz.

Bir süre kullandım bu ilacı ama sürekli ilaç içmek hoşuma gitmediği için bıraktım, belirtiler kendisini tekrar ettiğinde profesör olması başlıca etken olan Prof.Dr.Zehra Neşe Kavak’a gittim. O da bana aynı ilacı verdi, bu şekilde yumurtalarımızı kandırdığımızı, adetlerimi düzene soktuğumu söyledi. Hakikaten kandırıyorduk, başka bir şey yapmıyorduk. Çünkü ilacı bırakır bırakmaz eski halime geri dönüyordum. Kesinlikle bu bir tedavi yöntemi değildi, bu sadece sorunu ötelemekti.

Bazı boşluklarla birlikte toplamda dört seneyi kapsayacak kadar uzun bir süre bu ilacı kullandım. Bu kadar uzun zaman ilaç içmek gına getirmişti artık bana. Bir çözümü falan olmalıydı, kanseri bile tedavi ediyorlardı artık… İsmi lazım değil doktora “Ömür boyu bu şekilde mi devam edecek?” diye sorduğumda yüzünü üzgünmüş, başka çaresi yokmuş gibi bükerek “Evet” demişti. Bende kurtarılamaz bir sendrom içerisine girdiğimi düşünmüş hatta inanmış bir vaziyette umutsuz ve üzgün bir şekilde hayatımı sürdürmeye devam etmiştim o dönem.
Hastalığımın farkına vardığım tüm dönem boyunca benzer 4-5 doktora göründüm ama hiçbiri bir çözüm üretmedi. Ama 2011 senesinin Ekim ayında bir gelişme oldu. Bu alanda da uzmanlıkları olan bayan doktor bu hastalığın nedenini söyledi bana, polikistik over sendromu insülin direncinin yüksek olması nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Kilo vermem gerektiğini ve beraberinde sabahları tok karına glucophage isimli ilacı içmem gerektiğini, kilo vermezsem eğer geçmeyeceğini de özellikle belirtti. Çok kilolu bir insan değilim aslında, 66 kiloydum fakat konu asıl yağ oranı ile ilgili. İsmini unuttuğum bir hormonun yağ oranı yükseldikçe çalışmıyor olduğunu henüz gelecek sene öğrenecektim.

Bir keresinde bir bayan doktora, pko sendromunun çocuk sahibi olmamız konusunda bir sıkıntı teşkil edip etmeyeceğini sormuştuk, -takdir edersiniz ki internette bu konuyu araştıran herkes “hamile kalamama” durumu ile türlü türlü fikirler okumuştur- Doktor Hanım, bebek sahibi olmakta gecikmememiz gerektiğini, hamile kalamama gibi bir riskin bulunduğunu kati bir dille belirtmişti bize. En son gittiğimiz doktorumuz ise bununla hiçbir alakası olmadığını bize detaylı bir şekilde açıkladı; Adetler düzensiz olduğu için yumurtlama geç oluyor yani yumurtanın sperm ile karşılaşma olasılığı azalıyor ve bu durumda hamile kalma süreci uzuyor sadece. Yani hamile kalmakla bir ilgisi yok bu durumun. Yumurtalar aynı işlevini devam ettiriyor ama tek sorun gecikiyor olması.
Bakar mısınız, belki o kadına inansaydık, panik halinde plansız ve hazırlıksız bir şekilde ebeveyn olacaktık, belki de ruhsal çöküntüye girecektik ya olmazsa falan diye.

Velhasıl, son gittiğim doktordan daha detaylı bir dönüş aldım. Bir çok tetkikler yapıldı, bir çok hormonlara bakıldı, çene de çıkan tüylerin nedeni araştırıldı… Guatr hastalığı mı, şeker hastalığı mı neden oluyor gibi çeşitli sorulara cevap arandı. Nedenleri bunlardan biri de olabilirdi. Bu nedenle herkes uzman doktora mutlaka görünmeli, altında başka nedenler de olabilir.
Netice itibari ile çok şükür bir rahatsızlık çıkmadı. Doktor bana karbonhidrattan fakir, proteinden zengin bir diyet uygulamamı ve her gün en az 40-60 dakika yürümemi istedi.

Söylemeden geçemeyeceğim; Beraberinde tüylenme için iki tane ilaç verdi ama sabahları almamı istediği dilaprost isimli ilaç bana ciddi bir şekilde yan etki yaptı. Ellerime ve ayaklarıma uyuşma geliyordu ve paranoyaklaştım, biraz sonra ölecekmişim gibi garip garip hisler nüfuz etti ve beraberinde hıçkıra hıçkıra ağlama istediği… Çok kötü bir şeydi ayrıca ilaç bir prostat ilacıydı. Prospektüsünde hamile kadınların dokunmamaları dahi gerektiğini belirtilmişler. Bu yaşta böyle ilaçlar içmeye ne lüzum var anlamıyorum, ilaç sektörünün kurbanı olmuşuz resmen. Tüylenme benim için çokta problem değil açıkçası gider lazer yaptırırım…

Neyse, doktor diyet yapacaksın diyince bende internette geniş çaplı bir araştırma yapmaya başladım tabi, 03 haziran Pazar günü benim için bir dönüm noktası sayılabilir. O gün televizyonda Prof.Dr.Canan Karatay’a rastladım, çok tatlı ve anaç bir ifadesi vardı, anlatıyordu harıl harıl nasıl kilo verileceğini. Alternatif yollar üretiyordu aç kalmamak adına. Canan Hanım kötü karbonhidratın zararlarından, proteinin faydalarından bahsedince dedim işte tam bana göre bir diyet bu! Hemen gittim aldım kitabı. İlk bölümde ana fikri, ne yapmamız gerektiğini, vücudumuzun nasıl kilo aldığını ve verdiğini, zararlı besinlerin nasıl kötü hastalıklara neden olduğunu anlatıyor tamamen anlaşılır bir üslupla.
Kitabın daha ilk sayfalarında kalp krizi, şeker hastalığı ve -benim için en önemli olanı- polikistik over sendromunun önlenebilir hastalıklar olduğundan bahsediyor. Zaten bu amaçla aldığım kitabın içerisinde bana bunu vaat ettiğini görünce nasıl mutlu oldum anlatamam.

Kitapta, bu tarz dejeneratif hastalıkların yaşam tarzı haline gelen beslenme yanlışları olduğunu belirtiliyor. İnsülün ve leptin hormonumdaki direnci çözdüğünüz an gerisi geliyor. Dikkat etmeniz gereken nokta insülün direncini yükseltmemek. “Kan şekerim düştü” diyerek yemeklere neden saldırdığımızda detaylı olarak anlatılıyor. Eskiden benim çok sık rastladığım bir durumdu bu, eve girer girmez buzdolabına koşar kaşık kaşık reçel atardım ağzıma. Şimdi ondan eser yok.
Karatay diyeti ve diğer tüm kitaplarını aldım. “Karatay Diyeti İle Yaşam Boyu Sağlık” kitabı “Karatay Diyeti” kitabının daha kapsamlısı, daha çok soruya yanıt verilmiş olanı, hangisini almak isterseniz sizin tercihiniz. “Karatay Mutfağı” kitabı gerekli, çok güzel tarifler var içerisinde. Tüm kitaplar, içeriği bakımından sürekli bir başvuru kaynağı.

Ben 2 ayda 7 kilo verdim ve tüm şikayetlerim sona erdi. Canan Hanımın söylediklerini uyguluyorum ve gerçekten çok memnunum.
Eğer polikistik over sendromunuz varsa bu kitaplardan en az bir tanesini okumanızı ve beslenme alışkanlıklarınızı bu yönde değiştirmenizi öneririm.

Herkese sağlıklı günler.





59 yorum:

deniz dedi ki...

Merhabalar bloğunuzda buluştuğumda çok sevindim. Bende pkolu biri olarak benzer süreçlerden geçtim. Biraz zorlanarkta olsa çocuk sahibi oldum. Bana da herhangi bir tedavisi olmadığı ve hatta genetik olduğu söylendi. Ben yaklaşık 4 gün önce karatay başladım henüz kitaplar elime ulaşmadığından pko ile ilgili bir yaklaşımı olduğun bilmiyordum sizde okuyunca çok sevindim. İnşallah istikrarla devam edeceğim. Pkonunzun tamamen düzeldiğini ultrasonlar mı yoksa regl düzeninizle mi netleştirdiniz? Bunu çok merak ettim inşallah bende de bu tablo düzelir.

Unknown dedi ki...

Merhaba,

Diyeti birebir uygulamaya başladığınızda hemen birinci ayda farkı hissedeceksiniz. Önemli olan bunu yaşam şekli haline getirmek.
Bende kitaba protein ağırlıklı bir diyet olduğu için başlamıştım ama içerisinde pko hastalığının tamamen ortadan kaldırılabildiğini söyleyince çok şaşırdım. Beni hasta eden nedenlerin çözümünü elimde tutuyormuşum meğerse.

Diyete başlar başlamaz adetlerim düzene girdi, 2-3 ay boyunca regl olamayan ben günü gününe adet olmaya başladım. Hatta normal seleksiyonda 1 ayda 1 değil, 21 günde 1 adet olmak doğrusu, bende de böyle oldu. İşte o zaman daha mutlu hissediyorsunuz kendinizi, umarım sizde hemen iyileşirsiniz.

Şehirde yaşıyorsanız biraz zorlanabilirsiniz ama isteyen arar bulur. Köy yumurtası, ev yoğurdu, hakiki tereyağı, soğuk sıkım zeytinyağı, mevsiminde sebzeler, et, kuruyemiş ve omega 3. İçeriğine bakarsanız zaten vücudun olmazsa olmazları. Organik değil doğal beslenme üzerine kurulu bir diyet. Pkonun yanında diğer hastalıkları da engellemek bizim elimizde.

Diyete başladığımdan beridir de hiç doktora gitmedim açıkçası. Daha çok kendi kendimi tedavi etme yoluna gittim bu şekilde.

Eğer başka sormak istediğiniz bir şey varsa seve seve yardımcı olurum. Mail de atabilirsiniz dilerseniz.

Sevgiler.

deniz dedi ki...

Teşekkür ederim. Benimde kitaplar dün elime geçti ve hemen okuyup bitirdim ve gerçekten çok mutlu oldum. Yeni öğrendiklerime. Pazartesi ilk haftamda dolmuş olacak bile. İnşallah. Bloğumda da bahsedeceğim. Daha önceden alıp okumadığıma çok hayıflanıyorum. Siz devam ediyor musunuz bu hayat tarzına.. Diğer yazılarınızı oldum özellikle gezi yazılarınız çok güzel. Ve Gaziantep gezinizi birlikte yapmış gibi olduk zira 3 hafta önce bizde aynı yollarda yürüdük....

Unknown dedi ki...

Kismen devam ediyorum diyebilirim:( kisin zorlandik ama beslenme tarzimizda ciddi degisiklikler yaptik mesela eve ekmek almiyoruz aylardir. Ekmek yeme ihtiyaci duymuyorum. Sekeri biraktim, tek seferde sildim kahve dahil seker kullanmiyorum. Istikrarli bir sekilde devam etmememize ragmen kilo almadik ama kilo da veremedik, yaz geldi artik uzun uzun yuruyuslerle vermeye devam edecegiz insallah:)
Bu arada esimle birlikte yapiyoruz karatay diyetini, esim daha cok kill verdi 15 kadar:) Gezi yazilarim hakkindaki yorumlariniz icin cok tesekkur ederim.
Diyet gunlugunuzu takibe alacagim, cok merak ediyorum :)

Sevgiler.

Gamze Özen dedi ki...

Merhaba,
Bu güzel makalenizi yeni keşfetmiş oldum.PKO araştırması yaparken karşıma çıktı.Sizin adınıza çok sevindim.Bende aşırı kilo var.Ve doktorumda kilo verdiğimde düzeleceğini iletiyor ama kilo vermede çok zorlanıyorum.Karatay'ın PKO ile ilgili açıklamasınında olduğu hangi kitabı okumuştunuz.Onunla ilgili bilgi rica ederim.Bende okuyup biran önce başlamak istiyorum.

Unknown dedi ki...

Karatay diyeti veya Karatay diyeti ile yaşam boyu sağlık hiç farketmez, ikisinde de aynı şeylerden bahsediyor fakat yaşam boyu sağlık kitabı daha kapsamlı hali. Umarım bir an önce netice alırsın istikrarlı olmak ve yaşam biçimi haline getirmek gerek sadece.

Adsız dedi ki...

Merhabalar oncelıkle bu yazıyı yazmanız ve benım şans eserı bulmam muhtesem oldu sorum tuylenmenız tamamen gectımı

Adsız dedi ki...

Bunu kim yazdıysa Allah razı olsun.az önce doktordan geldim.ben de 4 yıldır bununla uğraşıyorum.çocuğum olmayacak diye çok korktum,çok ağladım.Derler ya hekimden değil çekenden sor diye ,şimdi sen ne yazdıysan ben de aynısını uygulayacağım.Allah razı olsun

Adsız dedi ki...

Bunu kim yazdıysa Allah razı olsun.az önce doktordan geldim.ben de 4 yıldır bununla uğraşıyorum.çocuğum olmayacak diye çok korktum,çok ağladım.Derler ya hekimden değil çekenden sor diye ,şimdi sen ne yazdıysan ben de aynısını uygulayacağım.Allah razı olsun

Unknown dedi ki...

Umarim tez zamanda netice alirsin. Allah'a şükür dunya tatlisi bir kizimiz var. Moralinizi yüksek tutun ve kararlı olun gerisi gelecek ;)

Unknown dedi ki...

Ben 34 yaşında pko hastasıyım. 1 yıllık evliyim, çocuk istiyoruz fakat olmadı. Adetlerim çok düzensiz, ben de internette arama yapmaya
Başladım bir ay önce. Sizin blogla tanıştım ve Karatay diyetini istikrarlı bir şekilde uyguladım. Henüz çocuk yok ama 4 haftada adet
Gördüm oysa ilaçsı göremezdim. İnşallah uygulamaya devam edeceğim. Bana önereceğiniz şeyler var mı?

Adsız dedi ki...

merhaba bende yakın zamanda pko olduğumu öğrendim. belirtilerini kilo artışı hariç aynen yaşıyorum. doktora gitmekten ve ilaç kullanmaktan nefret ediyorum. yaşımız çok genç sağlıklı bireyler olmamız gerekirken beslenme şekli, yaşam tarzı vs derken 70-80 yaşıdaki insanlardan daha hastalıklı durumdayız. adetler düzensiz kanamalar oluyor bunlardan kurtulmak istiyorum. karatay' ın kitabında pko ile ilgili net olarak faydalı bilgiler yer alıyor mu onu merak ediyorum. sizden biraz daha kitabın içeriğiyle ilgili bilgi istiyorum. hani diyet vari bir kitap mı yoksa şunlar yapılırsa bu hastalıklara faydası olur tarzda bir kitap mı?

Unknown dedi ki...

Ikinci söylediğiniz. Sadece pko degil kanser ve benzeri dejeneratif hastaliklardan kurtulmanin yollari acik acik anlatiliyor. Yemegi pisirme seklinde neler yemen gerektigine kadar.
Saglikli günler dilerim

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Siz sadece bu diyeti uygulayarak mı hamile kaldınız?

Unknown dedi ki...

Saglikli beslenmek cok onemli. Istikrarli olup bol hareketle bu sendromdan kurtulacaksiniz eminim ☺

Unknown dedi ki...

Yanlis anlasilma olmasin. Ben hamile kalmak icin bu diyete baslamadim. Pkodan kurtulmak icin baslamistim ve zaten yaşam sekline dönüşmüştü. Belki onceden vucudumuzu saglikli beslenmeye adapte etmistik 10 ay sonra ilk deme ile hamile oldugumu öğrendik☺

Adsız dedi ki...

Bütün hamur işlerini ve tatlıları bıraktım, ama şekersiz bir fincan
Türk kahvesini bırakamıyorum. Bunun pko'yu olumsuz etkilediği
söyleniyor. Sizin bir bilginiz var mı bu konuda?

Unknown dedi ki...

Bildigim kadaryla sekersiz turk kahvesi icebilirsiniz. Yani Canan Karatay icebilirsiniz demisti bende iciyorum :)

Adsız dedi ki...

Neslihan hanım,
İki aydır diyeti yapıyorum. İlk ayda 21 günde adet gördüm, ikinci ayda 24 günde gördüm. Oysa ben 2-3 ayda bir, o da söktürücülerle görürdüm.

Unknown dedi ki...

Çok sevindim. Evet deneyip görmek gerek gerçekten insan inanamiyor degil mi. Hemen etjisini gosteriyor.

Adsız dedi ki...

İnternetten polikistik için diyet ararken sırf sizin yazınız üzerine Karatay diyetine başladım.

Unknown dedi ki...

Bir faydam dokunduysa ne mutlu bana :)

Sümm dedi ki...

S.a ablacım ben de çoktandır bu hastalık ile uğraşıyorum, henüz öğrenciyim ve bu durum çok moralimi bozuyor. Kaç kez doktora gittim, hiç biri olumlu konuşmadı. Hatta bunun bir tedavisi yok deyip, bana acırmış gibi bir ifade takındılar. Genelde kilo verilmesini önerirlermiş ama benim de çok kilom yokmuş. Ne yapacağımı şaşırmış bir durumdayım. Soğan küründen tutun, civan perçemi, ballı çörek otuna kadar denedim. Bir sonuç alamadım maalesef. Bloğunuzu okur okumaz kitap siparişini verdim. Bir de bunu deneyeceğim. Acaba bu diyeti uygulamak zor oluyor mu ? sabırsızlanıyorum, gelmesini bekleyenedimm.

Unknown dedi ki...

Kararlı ve istikrarlı olmak asıl zorluğu. Aslında yaşam şeklinizi karatayın tavaiyelerine adapte ediyorsunuz sadece. Onlarda bilmediğimiz şeyler değil, bizim Türk mutfağımız.
Pkoyu yeneceğine %100 eminim merak etme

osmanli dedi ki...

merhaba arkadaslar Neslihan sana il once sana bu bilgileri bizimle paylasdigin icin tesekkur ederim.bende pco luyum adetlerim duzensiz 4yildir bevek istiyoruz olmuyor bilmem kac defa klomen catlatma iynesi yaptilar olmadi simdi bitki tedavisi aliyorum doktorum adrtlerim ilk atdan normal olucak dedi ama 2 aydan cok oldu kullanali 20gun gecikdi adetim hic boyle olmamisdi moralim cok bozulmus durumda.senin yazini oxuyunca umutlandim acaba yemek seklim doru olmadigi icin ola bilirmi?bide hiptiroidim var ve tedaviye basladigim zaman prolaktinimde yukseliyor.bu diyetin banada faydasi olurmu?ben Turkiyede yasamiyorum bu kitaba ulasmam biraz zor ama internetden arsdirma yapib diyeti uygulaya bilirim sizen sorum benim gibi sikayeti olanlarada fayda edermi?cevablarsaniz cox mutlu olurum.bu arada ilk defa yaziyorum

Unknown dedi ki...

Canım Merhabalar, ben de blogumu ziyaret edip fikirlerimi önemsediğin için teşekkür ederim.
Benim adetlerim çok sıkıntılıydı, 2 ay adet olmadığım zamanlar vardı aynı zamanda sivilcesiz kendimi hatırlamıyordum ve tüylenme de cabası. Bunlardan bunalmıştım artık, Karatay diyetine kararlılıkla başlayabilmemin sebebiydi. Akabinde biz diyete başladıktan (düzenli her gün yürüyüş de dahil buna) sonra vücudumuz da bize cevap vermeye başladı. Sivilcelerim azaldı, gözle görülür derecede zayıfladım ve hayata pozitif bakmaya başladım. Çünkü zararlı gıdalar insanda strese de neden oluyor. Sağlıklı beslenmek ve spor size mutluluk veriyor. Hamile kalmam konusuna gelince, bu şekilde hayat tarzımızı değiştirmek, pozitif düşünce vs hepsi birleşince ister istemez vücudumuzu da hazırlamış olduk sanırım. -Diyeti eşimle beraber yapıyorduk- Çok şükür beklemeden Allah'ım bize hemen yavrumuzu bahşetti.

Size yardımcı olmayı çok isterdim fakat sizin durumunuz biraz farklı sanırım. Hamile kalamamanızın nedeni sadece pko ile ilişkili olmayabilir, doktorlar nedenini size söylemişlerdir. Şunu söyleyebilirim, Karatay diyeti kitabı içerisindeki bilgileri tamamiyle uyguladığınız da pko'dan kurtulacağınıza, adetlerinizin düzene gireceğine gerçekten inanıyorum. Ben bizzat yaşadım. hamile kalabilir misiniz bu konuda bir şey söyleyemeyeceğim.
Yalnız internetten araştırmak yeterli olabilir mi bilmiyorum, yanlış bilgiler de edinebilirsiniz, kitabı okumanızı tavsiye ederim. Ben kitabın tamamını okuyup Canan Karatay'ın ne demek istediğini iyice içime sindirdim ve o şekilde karar verdim.

osmanli dedi ki...

Merhaba canim iyiki cevap yazdin.degerli fikirlerin icin tesekkur ederim.Tukiyede arkadasim var ondan kitabi alip bana karqoyla gondermesini rica etdim.INSALLAH bende bu diyeti yasam tarzima cevire bilirim.hep organik beslenme tarafdariyim zaten ekmekde 5yil kadar oldu yemiyorum yalniz hamur isleri cox seviyorum onnanda vaz kecerim artik,bu arada beni anliyan dogru yolu gosterecek guveneceyim bir doktor bulursam gidicem.kime gittiysem olmadi.o kadar guvenim kirilmiski hickimse neden boyle olmus bakmiyo hemen tedaviye geciyorla nedenini arasdirmiyorlar bile.kismet INSALLAH ALLAH her kese nasib eder bir gun anne olmayi AMNNN seninde yavrunu ALLAH korusun canim INSALLAH iyiki burani ziyaret etmisim iyiki tanidim sizleri her sey gonlunuzce olsun INSALLAH

Özlem dedi ki...

Merhabalar bende pkoluyum.Kilim oldukça fazla. Bir buçuk yıllık evliyim evlenmeden önce on kilo daha zayıftım progestan 100 ml lik ilaçtan 6 ay kulladim ve daha sonra iki yıl adetleri m düzenli oldu son beş altı aydır adetim günü geldiğinde sadece kahverengi leke oluyor bir kaç gün ve daha sonra kesiliyor doktorum yirmi kilo falan ve söyledi eğer veezsem çocuk sahibiolmakta zorlanacagimi söyledi lütfen kilo konusunda bana da yardımcı olabilirmisiniz

LEYDİ dedi ki...

Merhaba,

PCO hastasıydım. Yaşım 33 İnsülin direnci de vardı. 04.06.2016 ekmek yemeyi ve hamur işini tamamen bıraktım. Tatlıyı, abur cuburu da. 1 ayda 66 kilodan 62 ye düştüm. Ve iki gün önce doktora gittim, ultrasonla baktı, PCO nun kaybolduğunu söyledi. Çocuğum olmuş gibi sevindim :) Şimdi sıra hamile kalabilmekte. Ben PCO yu yendim. Vazgeçmeyin...Umarım bu kadar emeğime bir çocuk sahibi olurum....

Unknown dedi ki...

Cok guzel bilgiler paylasmissiniz fakat benim kilom 54 buna ragmen adet dongum duzensiz ?

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
LEYDİ dedi ki...

04.05.2016 DA DİYETE BAŞLADIM, TARİH YANLIŞ OLDU...YANİ ORTALAMA BİR AYDA 66 DAN 62 YE DÜŞTÜM

Unknown dedi ki...

Sadece zayıflayarak mı kurtuldunuz pko dan .. Bende de bütün belirtiler var ..artık sivilcelerden bıkmış durumdayım..

Unknown dedi ki...

Zayıflamamın da etkisi oldu fakat en önlemlisi sağlıklı beslenip raf ömrü uzun olan gıdalardan ve şekerden uzak durmam oldu.

Adsız dedi ki...

Ablacim blogunu okudum banada pko teshisi kondu benim adetlerim duzenli evet duzenli ama yumurtlama oluyormu olmuyormu tam detayli arastiramadim genetik testlerden endokrinolojide kosusturmaktan benim tek sıkıntı killanma ve anlamadigim nokta da şu biz zaten herseyi dogal yer iceriz aslen karadenizliyiz yag peynir sasiyorum yahi insulin direncinden tuylrnmen var diyorlar nasil olur beyaz ekmek yemem et yumurta tam bugday yerim anlasilcak sey degil bi fikrin varmi acaba

selindeselin dedi ki...

Merhaba. Bende Karatay diyeti yapıyorum. Fakat insulin direncim çok yüksek. Bende düzenlenmesi için glifor kullanıyorum. Metformin.karatay diyetiyle birlikte bu ilacı kullanmam normal mi.

Adsız dedi ki...

Neden benim yorumum gelmiyor bir türlü :(

Adsız dedi ki...

Merhabalar öncelikle umarım yorumumu görür cevap verirsiniz ben de pko hastayım. Benim durumum cok ağırdı 5-6sy adet göremezdim en sonunda dayanamayıp söktürücü içerdim Canan Karatay diyetine başladığım ilk ay hayatımda ilk kez yumurtlama akıntım oldu yumurtladım ve tam adet olmam gereken günde hafif bir lekelenmem oldu ikinci ay yine yumurtladım ve tam günümde adet gördüm 3. Ay tamam dedim kesin düzeldim diyete de devam etmeme rağmen yumurtlamam olmadı üerinden 10 gün geçti nerdeyse sanırım adetim de helmicek neden böle olmus olabilir cok üzüldüm Bebekte işitiyorum cok acaba benim durumum cok mu ağır ? Yoksa düzene girmesi zaman mı alıyor tam düzene girinceye kadar ara ara böle aksaklıklar oluyor mu sizde nasıl olmustu hemen tamamen düzene girdi mi cevaplandırırsanız cok sevinirim sevgiler

Adsız dedi ki...

Tüm bunlr ek ilke ben cok zayıfladım zaten zayıfdım iyice zayıfladım 51 kiloyum Erol cok kötü görünmeye başladım açlık krizlerim yemekten sonda el ayak titremelerim son buldu günümü hiç yemek yemeden geçirebilirim nerdeyse adam adetlerim düzene neden girmiyor :( artık cok üzülüyorum sizin hemen düzene girdi mi

Şerife dedi ki...

İnsülin direncinizde kırılmış mı düştüyse ne kadar düştü

Adsız dedi ki...

Gençliğimden beri çeşitli sıkıntılar yaşıyordum, bunlarla ilgili birkaç farklı doktora gittim. Hepsinden "evlenince geçer," "genç kızsın, ileride geçer," "abartıyorsundur," gibi cevaplar aldım. Ben de artık gitmekten vazgeçtim. Ancak evlendikten sonra sıkıntılarım arttı, evlilik hayatımı da etkilemeye başladı. Bu kez iyi bir doktor arayıp bulayım dedim, İstanbul'da tv programlarına konuk olan gayet tanınmış bir doktor buldum. Özellikle halimden anlarsa diye kadın bir doktor istemiştim. Sonunda o polistik over teşhisi koydu koymasına ama, tedavisi yok dedi. Ömür boyu bu olacak dedi, çocuk sahibi olman çok zor dedi. Birçok sorunumun hastalıktan kaynaklandığını ondan değil, yabancı kaynakları okuyarak öğrendim. İlk gidişimde prolaktin için bir hap vermek dışında bir şey yapmadı. Sonra hapı da kesti. Her gidişimde tekrar tekrar "çocuk istiyor musun?" dedi, istemediğimi söyleyince de "istersen adet düzenlemek için herhangi bir doğum kontrol hapı alabilirsin" dedi. İsim bile vermedi, umurunda olmadı. Sanki hastalık hakkında ondan çok şey biliyordum. Sanki şikayetlerimi uyduruyordum. "Ömür boyu kilo almaya çalışıp alamayan biriydim, bir deri bir kemiktim, çok kısa sürede çok kilo aldım, insülin direnci bakacak mısınız?" dedim, "yaaani, olabilir" deyip bıraktı. Yine küstüm doktorlara. Birçok kaynak okudum ama çare bulamadım. Bazı bitkisel kürleri denemeye cesaret edemedim, hormonal dengemi iyice bozmak istemedim. Artık köye taşındım, azalır derken yine şikayetlerim arttı, beslenmeme dikkat etmeme rağmen kilo veremiyorum, yeni bir doktor arasam mı derken yine internete döndüm ve bu sayfayı buldum. İyi ki bulmuşum, en azından umut oldu... En kısa zamanda kitapları edinecek ve diyeti deneyeceğim. İradem pek güçlü değil ama bakalım... Umarım alışkanlığa dönüştürür ve şu lanet hastalıktan kurtulabilirim.

güzelgünlergelecek dedi ki...

Herkese merhaba,

Bendede polikistik over çıktı. hiçbir belirtisini yaşamıyorum . ve 46 kiloyum. ne yapmam gerekiyor. Canan Karatay'ın belirttiği diyeti bende mi yapsam.

Adsız dedi ki...

İyi günler bu yazınız gerçekten umut verdi 18 yaşımı henüz doldurmadım pcolu oldugumu öğrendiğim günden beri de çaresiz hissediyordum doktor gyanelle draje kullanmamı önerdi kullandım sonrasında tekrar aynı şeyler oldu bana bu konuda yardımcı olurmusunuz

Adsız dedi ki...

Merhaba ben de pko luyum. 20 yaşındayım ve 4 yıldır farklı farklı doğum kontrol hapları kullaniyorum ve ilacı bıraktığım an çok fazla sivilcem çıkıyor. Diyeti ilacı birakip mi yapmalıyım? İlacı bırakınca yine sivilcelerim çıkarsa ve iz kalırsa diye tedirgin oluyorum. Yardımcı olabilirsiniz sevinirim :)

Unknown dedi ki...

Merhaba,
İlacı bırakıp bırakmaman konusunda ilk önce doktora danışmalısın, ben karar veremem.

Woodizzy dedi ki...

Benimde kilo problemim yok hatta zayifim bile denebilir. Benimde bu hastalığı yenmek için bu diyeti yapmam gerekiyor mu? Cevaplarsaniz çok mutlu olurum

Fotoyorum dedi ki...

Merhaba. Bu yazıyı 2013'te yazmışsınız. Yani üzerinden 4 yıl geçmiş. Merak ediyorum; bu süre içinde PKO'nun tüylenme semptomunda azalma veya tamamen bitmesi gibi bir gelişme yaşadınız mı? Saçlarınız çoğaldı mı?

Ve şu an beslenmeniz nasıl? Daha da açarsam mesela ara sıra şekerli yiyecekler tüketiyor musunuz? Şeker yersem PKO tetiklenir mi acaba diye kendimde şüphe duyuyorum. Sizde durum nasıl merak ediyorum.

(Not: Erkek değilim, arkadaşımın hesabından yazıyorum:) )

Adsız dedi ki...

Merhaba ben 26 yaşında ve bekar bir pkoluyum. En son gittiğim doktor çok saçma bir uslupla şu hastalığın var dedi. tedavi geçmişşimi anlattıktan sonra ne yapmam lazım dediğimdeyse de tamam aynı ilacı kullan yine dedi ilgisizce ve sonra da (hala çok kızıyorum hatırladıkça) ömür boyu geçmeyecek, çocuk sahibi olamayabilirsin, zaten genetik ailende de varmış, bununla yaşamayı öğren dedi ve kapıyı gösterdi. Ve haliyle ben de ne o ilacı aldım ne de doktora gittim. yaklaşık olarak 9 yıl sivilce tedavisi gördüm, kullanmadığım ilaç kalmadı, roaccutan bile en ufak sivilcem üzerinde etkili olmadı ve en son bir doktor endokrinolojiye görün dedi. sonra da diana ve aldacton kullandım. adetimde asla düzensizlik olmadı (ilaca başlayınca bir dönem adet düensizliği yaşadım niyeyse) kilom da çok değildi hatta iki sene öncesine kadar gayet zayıftım , tek şikayetim aşırı tüylenmem ve geçemeyen mor sivilcelerimdi. ilaçları iki yıl kullandım cildim bebek poposuna döndü siyah nokta dahi kalmadı tüylerim azaldı ama bırakınca hobaaa yine aynı oldu hatta daha kötü.hatta kilo aldım hem de yeme alışkanlığımda herhangi bir değişiklik olmadan (15 kilo). sonra şekerin etkilediğini öğrendim ve bir dönem dikkat ettim gerçekten etkili oluyor ama ben tatlı krizlerinden kendimi alamıyorum artık. bir kilo ekleri tek oturuşta yiyebiliyorum, bir poşet çikolatayı içim acışıncaya kadar yiyebiliyorum. kilom çok değişmiyor yürüyüş yaptığım için belki de. over diyetini yapıp yapmama konusunda güvenmiyordum kendime ama madem sonu sağlık ve güzellik dikkat edeceğim beslenmeme artık. bir de tüylenme ve sivilce üzerindeki etkisinden çok bahsetmemişsiniz. adet üzerinde çok ekili olmuş, fakat aynı etkiyi sivilceler ve tüylenme konusunda da gördünüz mü?

Unknown dedi ki...

Merhaba. Bede de pco var ve zayıfım kilom 48 kıllanma,adet düzensizliği vs yok sadece sivilce yapıyor. bu sivilceler için ilaç kullananlarda etki etmiyor tekrarlıyormus. Acaba spor ve diyetle hormonlarımı düzene koyup sivilcelerden kurtulabilir miyim?

Adsız dedi ki...

Merhaba ben adet olamıyordum ve doktora gittik polikistik over çıktı ilaç verdiler 3 ay boyunca kullandım öyle düzenli oldum ama sonra ara verdik 3 ay olur muyum diye ama hiç olmadım.Sonra gene aynı ilaca devam etmemi söyledi ve kullanıyorum.Bunları uzun kullanmanın birçok yan etkileri de var hayatım boyunca kullanmak istemiyorum ve saç dökülmesi oldu bende.Moralim çok bozuldu.Bu yazıyı okumam iyi oldu deneyeceğim.Bu hastalığın geçtiğini doktor mu söyledi yoksa adetiniz düzene girdiği için mi dediniz.Sizde de hiç adet görmeme var mıydı?kistlerinin tamamen kayboldu mu.polikisik overin insülin direnctle ve vücuttaki yağ oranıyla alakalı olduğunu söyleyen bayan doktorun adını soyadi ve mümkünse telefonunu verebilir misin.Geri dönüş yaparsanız çok sevinirim��

Deniz soy dedi ki...

İyi günler bu diyetler tüylenmeye de faydalı oldu mu acaba

Unknown dedi ki...

Merhaba bende pkoluyum ,4yıldır tedavi görüyorum ama çocuk sahibi olamıyorum .burdan okuduğum yazılar bana ümit verdi.bende karatay diyeti uygulayacm.inşallah sonuç alırım.

Unknown dedi ki...

Mrb bende pkos hastasiyim. Zayıfım.hic bir zaman kilolu olmadım zaten. Fakat adetlerim hep duzensizdi.fsh hormonum 9.19 çıktı.gebe kalmada problem yaşamıyorum ancak bebek düşüyor bebekte gelişim geriliği oluyor. Keşke buna da bir çare olsa ne güzel olur.

Unknown dedi ki...

Neslihan hanim bir pko li olarak 10 senedir Diana 35 kullandim şuan 41 yaşındayım gec olsada artık isyan ettim ve hapı bıraktım boyum1.70 63 kiloyum hapı bıraktıktan sonra aşırı saç dokulmem başladı
Sizde de varmıdır bunun için neler yaptiniz kitapları alıp okuyacagim fakat kilo vermek istemiyorum bunu nasıl dengelrim bilemedim

Unknown dedi ki...

İnsülin direnci ile başlayan yolculuğum pko ile devam ederken karatay diyetine başladım.1 ayda açlık insülini 11.9 dan 6.7 ye indi. Bunu 8 ay metformin kullanarak bile başaramamıştım.hedefim 5 in altı.İnsülin direncin ise 3.75 ten 1.7lere düştü.pko ne durumda bilmiyorum ilerleyen günlerde kontrole gideceğim.

Unknown dedi ki...

Tüylenmeyi azaltıyor mu bu beslenme

Unknown dedi ki...

kaç yaşındasınız

Unknown dedi ki...

şuan ne durumdasınız