18 Nisan 2013 Perşembe

Kendimce Bursa Gezi Rehberi

Sayılı günler, bir aydan kısa bir süre sonra haftasonu için Bursa'ya gideceğiz. Şimdiden bir gezi rehberi oluşturdum. Genel olarak iki günde gezilebilecek yerlerle birlikte tamamen bizim gidip görme, yeme içme ihtiyaçlarımızdan oluşmaktadır.

Gidiş için Nilüfer otobüs firmasını kullanmayı düşünüyoruz, Bursa'nın kendi otobüs firmasıymış, çok konforlu ve transit gidiyormuş. Otobüs bileti, tek kişi tek yön 25 TL.
Konaklamamızı ise Groupon sitesinden satın aldık. 

Lezzetler:
Uludağ Kebapçısı
1964 yılından beri kebabın Bursa’daki adreslerinden birisi. Cemal Ustanın bu ufacık dükkanı Bursa’da çok meşhurdur. Gün içinde saat 3’e kadar etler bitmektedir. Cemal Usta, sadece Bursa kebabı sunuyor, menüsünde başka bir kebap çeşidi bulunmuyor. Bu nefis kebabın yanında, içecek olarak yöresel üzüm şırası nefis gidiyor. Kebapta dana ve kuzu etini birlikte kullanıyorlar. Kebabının en önemli özelliklerinden biri İnegöl yöresinde yediği diğer otlar yanı sıra kekik otu ile de beslenen kuzu eti kullanması. Kekik ete başka bir lezzet katıyormuş. Diğer bir özelliği ise eti hazırlarken etin sinirlerini ayırmalarıdır. İskender kebabın bir farklı özelliği de yaprak şeklinde açılmış parça et ve kıyma halindeki etin bir arada kullanılması. Kıymada kemik sıyrığı kullanmakta kebabın lezzetini artıran unsurlardan birisiymiş çünkü kemiğe yakın olan et her zaman lezzetli olurmuş.
Adres:Bursa Eskı Garaj Uluyol Şirin Sok. No:12 Bursa

Kebapçı Yavuz İskenderoğlu İskender
Burası İstanbul Ataşehir ve Beşiktaş gibi çoğu yerde var ama yine de denenebilir. Merkezde hanlar ve Kapalıçarşı bölgesine çok yakındır. Zaman zaman dükkan önünde içeri girmek için sıra bekleyenler görebilirsiniz.
Adres: Kozahan Heykel, Bursa
Lalezar Türk Mutfağı Lokantası
Eğer kebap, köfte, pide türü bir şey yemek istemiyorsanız, sulu yemek arıyorsanız, şehrin merkezinde bir lokanta. Buraya da ailecek güvenle gidebilirsiniz.
Adres : Heykel Meydanı, Ünlü Cad.14/C / BURSA
Çiçek Izgara
Adres : Belediye Cad. No: 15 Heykel / BURSA
Darülziyafe Sofrası: Muradiye Külliyesinin karşısında, Osmanlı yemeklerini yiyebileceğiniz bir mekandır.
Adres :Darüzziyafe Bursa Iı. Murat Cad. No: 36 Muradiye Cami Karşısı 16050 Bursa / Türkiye
Kafkas Kestane Şekeri ve Pastanesi: Kestane şekeri Bursa’nın özgün tatlarındandır. Eskiden Uludağ eteklerinde çokça yetişen kestane meyvesinden üretilen bu şeker günümüzde Dünyanın dört bir yanına Bursa’nın adını taşıyan bir öz değer olmuştur.
Adres : Heykel Atatürk Cd. No: 35
Ulus Pasta ve Şekerleme 1928 yılından beri faaliyet gösteren bir pastane. Badem ezmesi, fıstıklı cevizli güllü lokumları, karadut şerbeti güzel.
Adres: Atatürk Cad. Öztat Apt. No:92 Bursa / Türkiye
Cafe Koza Bursa merkezde biraz cadde üstü olması sebebi ile araba gürültüsü olsa da; Ulu cami ve hanlar bölgesini seyreyleyip, bir çay kahve içmek için güzel bir yer.
Mahvel Kahvehanesi : Gökdere üzerindeki Setbaşı Köprüsü’nün güney-doğu ucunda yer alan tarihi kahvedir. Günümüzde Mahfel-Mado adıyla işletilmektedir. Bursa’nın en eski kahvesi olarak bilinir. 1890’larda çekilmiş fotoğraflarda Mahfel Kahvesi’ni görmek mümkündür. Çınar gölgeli bir bahçesi vardır. Mahfel Mado’nun alt katında bir de sanat galerisi yer almaktadır.
Bağdat Hurma Tatlıcısı 41 yıldır hizmet veren bir tatlıcı. Tadına bakmanızı tavsiye ederim. Bursa yöresine özgü tatlıdır.
Adres: Ulu Mah. Ulu Sk. No:45 Osmangazi / Bursa
Cumalıkızık’ta gözleme+ayran

Konaklama :
Karakaya Hotel Ulubatlı Hasan Bulvarı No:33 Osmangazi / Bursa
Tel: 90 224 253 75 75

Gezilecek yerler plan:
Cumartesi : Heykel, Setbaşı, Emir Sultan, Muradiye,
Pazar : Cumalıkızık, İnkaya

Heykel
Altıparmak Caddesi: Bursa’nın eski ve her zaman işlek caddelerinden birisidir.
Ulu Cami : Bursa merkezde, Atatürk caddesi üzerinde yer alan Ulu Cami; Namaz kılmaktan, muazzam maneviyat yüklü atmosferinden, müezzinin içinize işleyen güzel sesinden hep etkilendiğim bir camidir. Osmanlı Devletinin dördüncü padişahı Yıldırım Bayezit Han, Haçlılarla 1396 yılında Niğbolu savaşının yapmıştı. Rivayete göre savaş öncesi Allah’a dua etmiş ve zafer gerçekleşirse yirmi cami yaptıracağı vaadinde bulunmuştur. Zaferi kazanınca da bu vaadini yerine getirmek istemiştir. Bu niyetini damadı olan Seyyid Emir Sultan Hazretleri’ne açar. Emir sultan ise 20 cami yerine, müminlerin toplanmasına vesile olacak 20 kubbeli bir cami yaptırmasını padişaha teklif edince, Padişahta yirmi kubbeli ulu camiyi yaptırmaya karar verir. Türkiye’deki Ulu camilerin en büyüğü olan ve yaklaşık beş bin kişinin namaz kılabildiği Ulu cami 1399 yılında ibadete açılmıştır. İlk imamlığını da Mevlit yazarı Süleyman Çelebi yapmıştır. Ulu Cami’ye girdiğimizde dikkati ilk çeken, caminin ortasında camekanlı kubbenin altında büyük bir şadırvanın olmasıdır. Rivayete göre, bu şadırvanın yerinde yaşlı bir kadının evi varmış ve kadın bütün teklif ve ısrarlara rağmen evini vermek istememiş. Onun için sonradan alınan bu yer ‘’kadının rızası olmadan namaz kılınması doğru olmaz’’ düşüncesi ile ilk etapta caminin iç avlusu şeklinde boş bırakılmış olup, sonraları buraya bugünkü şadırvan yaptırılmıştır. Havuzun üstüne denk gelen kubbe camekânlıdır. Bu sayede Ulu camiye aydınlık büyük oranda buradan sağlanır. Çok zengin Hat Sanatı örneklerine sahiptir. Bir nevi Hat Sanatları Müzesi gibidir. Üç boyutlu Kâbe resmine dikkat edin. Değişik yönlerden bakıldığında Kâbe ve kapısı bakan kişiye dönük görünmektedir. Sanki sizi davet eder gibidir.
Tophane Meydanı : Bursa merkezinde ve Kente hakim olan bu yüksek tepede bir taraftan çayınızı yudumlarken diğer yandan Bursa’nın panoramik görüntüsünü seyredebilirsiniz. Meydanda 1905 yılından günümüze gelen bir saat kulesi vardır.
Kapalı Çarşı: Bursa Kapalı Çarşı aslında İstanbul Kapalı Çarşıdan sonra Osmanlı Çarşıları içinde en büyük kapalı çarşı kompleksine sahiptir. Bursalılar için geleneksel alışveriş mekânıdır. Burada her türlü ihtiyacı kolaylıkla karşılayabilmek ve hanların ortasındaki avlularda soluklanabilmek mümkündür. Kapalıçarşı bölgesi, Osmanlının ilk döneminden itibaren birbirine yakın mesafelerde inşa edilmiş han ve bedestenlerin günümüzde birleşmesi oluşmuştur. Büyük depremlerden ve 1958 yılındaki yangından zarar gören çarşı, restore edilerek sürekli yenilenme durumundadır
Koza Han ’Koza’’ ipek böceğinin içinde büyüdüğü, ipek kılıfının adıdır. Koza han, koza satışı yapılan yer anlamında kullanılmıştır. Tarihte ipek yolunun Anadolu’daki en önemli duraklarından bir olan handır. Bursa, Osmanlı döneminde ipek böcekçiliğinin merkezi durumunda idi, Bursa’da elde edilen ipek ile dokunan kumaşlar, Bursa ipeğinin ününü dünyaya yaymıştı. Günümüzde ise, Çin’in suni ipek üretimi ile baş edemeyerek yok olmuştur.Koza Hanın iç avlusunun ortasında altı şadırvan olan kubbeli bir mescit,mescidin civarında da çay bahçeleri bulunur.
İpek Han İvaz Paşa Camiinin hemen yanında olan han Çelebi Sultan Mehmet tarafından Yeşil Külliyesine gelir getirmesi amacı ile yapılmıştır. Arabacılar hanı olarak da bilinmektedir. Bursa’daki en büyük hanlardan biridir. Zeminde 39 üst katında 42 odası bulunmaktadır. Odaların önünde bulunan revakların üstü kubbe ve tonozlarla örtülüdür. İpek Han geçmişte ipek ve tekstil ticaretinin en gözde yerlerinden biriydi. Günümüzde Kapalı Çarşının gölgesinde kalmıştır. Birçok tekstil ürününü bulabileceğiniz çarşıda özellikle çeyiz alışverişleri yoğundur. İpek Handa 94 adet dükkân bulunmaktadır, bu dükkânların geneli Ev Tekstili üzerine satış yapmaktadır.
Pirinç Hanı Yeri:İvaz Paşa Camiinin karşısındadır. YKM'den Cumhuriyet Caddesine girdiğinizde sağ tarafta yer alır. Tarihi:II. Bayezid tarafından 1508 yılında yaptırılmıştır. Koza Han gibi İstanbul’daki cami ve imaretine gelir getirmesi için yaptırılmıştır. Büyük bir avlu etrafında revaklar ve bunlara açılan odalardan oluşan iki katlı bir yapıdır. Üstte 38 alt katta ise 40 oda bulunmaktadır. Doğu tarafındaki kapısı dikkat çekicidir. Günümüzde özellikle gençlerin tercih ettiği geniş bir çay bahçesine sahiptir. En geniş avluya sahip hanlardan biridir.
Osmanlı döneminde İpek ve baharat yolunun son noktası olan Bursa'da bakliyat ve pirinç satışı yapıldığı için ismi buradan gelmiştir.
Kapısının önünde ve avluda çınarlar vardır. Han,1982 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sonucunda aslına uygun olarak onarılmış ve 2002 yılında bugünkü haliyle kullanılmaya başlamıştır. İçinde çay bahçeleri, nargile kahveleri, hediyelik eşya ve kitap dükkanları bulunur. Hanın büyük bölümü özel şahıslara aittir.
Ulaşım: Zafer Plaza’dan Ulucami yönünde yolun karşısında yer almaktadır.
Bursa Kent Müzesi : Kent Müzesi’nde; Bursa kentinin tarihi, coğrafi, kültürel, sosyal, ekonomik, ticari ve turistik yapısına ilişkin bilgi ve belgeler görsel sunum, obje ve animasyonlarla tanıtılır. Müzenin bodrum katında yer alan ‘Tarihi Esnaf Sokağı’nda; Bursa’nın geleneksel ticaret hayatı özgün dekor ve canlandırmalarla tanıtılmaktadır. Giriş katında kentin tarihi gelişimi, birinci katta ise Bursa’nın özellikleri ve değerleri tematik olarak anlatılır. Bursa Kent Müzesi, kentin tam merkezinde bulunan Atatürk heykelinin arkasındadır.
Adres:Hocaalizade Mh. Atatürk Caddesi, No:8 16020 Heykel  Osmangazi / Bursa
Bursa Kalesi, Hisar Kapı ve Surlar : Bursa’da Osmanlılar öncesinden kalan en önemli eser surlardır. Bu surları şehrin kurucusu Bitin yalılar yaptırmış; Roma ve Bizanslar koruyup güçlendirmiştir. Osmanlılar ise surları daha da güçlendirerek günümüze gelmesini sağlamışlardır. Bu gün bu surları büyükçe bir bölümü yok olmuştur. Günümüzde surların en belirgin olarak görülebildiği kısım, Tophanedeki Hisar Kapı ( Saltanat kapısı ) denilen kısımdır. Bölgedeki anıtsal yapılar Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, Saat Kulesi, Şehadet Camisi, Kurtuluş Savaşı anıtıdır. Özellikle bu bölgedeki Osmanlı mimarisi içinde özgün bir yere sahip olan Bursa evlerinin çoğu restore edilmiştir. En güzel örnek kale sokaktır.
Kale Sokak : Tophane semtinde, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerinin karşısında; Asırlık eski Bursa evlerinin bulunduğu doğal müze görünümündeki, Osmanlı Bursa’sını yaşatan bir sokaktır. Sokaktaki karşılıklı on kadar ev, Osmanlı sivil mimari örneklerine göre restore edilmiştir
Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri : Tophane meydanında, tophane parkının içinde yer alır. Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi’nin türbesi girişte soldadır. Oğlu Orhan Gazi’ye vasiyeti üzerine, aynı yerdeki Saint Elias Manastırı, Bursa’nın fethinden sonra mescide çevrildi ve Osman Gazi buraya defnedildi. Daha sonra Osman Gazinin oğlu;Osmanlıyı beylikten devlete geçiren, döneminde Rumeli'ye ayak basılan, halka kendini sevdirmiş bir bey olan Orhan Gazi (Tophane parkına girişte sağda kalan türbe) ve pek çok hanedan mensubunun buraya gömülmesi ile Osmanlının ilk hanedan mezarlığı teşekkül etmiş oldu.
Kurtuluş Savaşı Şehitleri Anıtı: Tophane parkının girişinde Osman Gazi türbesi ile parkı çevreleyen demir parmaklıklar arasındadır. Anıt Bursa’nın kurtuluşu sırasında şehit düşen askerler anısına yapılmıştır. Anıtın çevresinde, şehit 11 askerin mezarları bulunmaktadır.
Üftade Camii ve Türbesi: Haraçcı oğlu medresesinden devam ettiğimizde, Bursa’nın manevi sahiplerinde Üftade Hazretleri’nin camii ve türbesine çıkarız. Ulu camide gençlik yıllarında müezzinlik yapan Mehmet Muhyiddin o güzel davudi sesi ile Bursalıları mest eder ve vakit gelse de o ezan okusa diye beklenirdi. Bir gün Cami mütevellisi, her namaz öncesinde ahaliye türlü manevi lezzetler yaşatan bu genç ve heyecanlı delikanlıyı mükâfatlandırmak ister ve kendisine birkaç akçelik maaş tayin eder. Muhyiddin bu maaş teklifini kabul ettiği günün gecesinde bir rüya görür, rüyasında ‘’ Mertebenden üftade ( düştün ) oldun ‘’ sözüne maruz kalır. Ertesi gün ‘’Nasıl böyle bir hata yaptım’’ diyerek hemen verilen maaşı terk eder. O günden sonrada Farsçada ‘’düşmüş, aşık, biçare’’manasına gelen ‘’Üftade’’ hitabını kullanmaya başlar.
Heykel'de yemek:
Kebapçı Yavuz İskenderoğlu İskender
Lalezar Türk Mutfağı Lokantası
Çiçek Izgara
Kafkas Kestane Şekeri ve Pastanesi:

Emir Sultan – Namazgah Bölgesi
Emir Han: Bursa’ya yapılan ilk bedesten olması bakımından önemli olan han, Bursa çarşısının çekirdeğini oluşturur. Osmanlı hanlarının ilk örneklerinden sayılır. Günümüzde handa,alt katta 36,üst katta 37 olmak üzere 73 dükkan vardır.
Emir Sultan Türbesi ve Emir Sultan Cami: Emir Sultan, Bursa’ya Yıldırım Bayezıd döneminde Buhara’fan gelerek yerleşen tarikat ehli bir büyük zattır.Peygamber Efendimize(sav) soyundan geldiği için’Emir’’ adını,gönüllere taht kurduğu için ‘’Sultan’’unvanını almıştır. Sultan Yıldırım Bayezit’in damadı olan büyük zatın yattığı türbede kendisinden başka hanımı iki kızı ve oğlu Emir Ali yatmaktadır. Günümüzde kentin en önemli ziyaretgahlarından biri olarak saygı görmektedir.Nişanlanan,evlenen gençler,sünnet edilen çocuklar Emir Sultan’ı mutlaka ziyaret eder,atılan adımların hayırlara vesile olmasını dilerler.Türbe gün boyunca ziyaretçilerle dolar taşar. Emir Sultan camiside,hanımı tarafından ,Emir Sultan adına yaptırılmıştır
Zeki Müren’in mezarı: Emir Sultan Mezarlığında
Yeşil Cami: Yeşil semtinde bulunan cami, 1419 yılında, Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Yeşil Cami, Bursa’nın olduğu kadar Türkiye’nin en güzel tarihsel yapılarından biridir. Yapıda, bazı Bizans döneminden kalma yapı malzemesi de kullanılmıştır. Yeşil Camii’nin girişindeki taç kapı, Türk taş oymacılığının güzel bir ürünüdür. Caminin büyük bölümü çini ile kaplıdır. İç duvarlar, tavanlar, mahfiller ve geçiş eyvanları tümüyle çiniyle kaplıdır. Camideki çini işçiliğinin en mükemmel örneklerinden biri de, on metreden yüksek olan mihrabıdır. Çeşitli geometrik motiflerle çiçeklerin yer aldığı mihrap, caminin en güzel yerlerinden biridir. Pencere kapakları, devrin ahşap işçiliğinin güzel örneklerindendir. Cami içinde güzel bir şadırvan vardır. Şadırvanın tek parçadan yapılmış fıskiyesi eşsiz inceliktedir.
Yeşil Türbe: Yıldırım Bayezıt’ın oğlu Çelebi Sultan Mehmet’in kendisi için yaptırdığı türbe, ölümünden 40 gün önce bitmiştir. Kendisine haz vakarı ile duran ve tamamen çini dekorasyona sahip sandukası Türbenin içindedir. Türbe’ye yeşile bakan mavi (firuze-turkuaz) çiniler ile kaplı olmasından dolayı halk tarafından ‘’Yeşil Türbe’’ ismi verilmiştir. Yeşil Camiinin karşısında olan Türbe günümüze kadar ulaşan en muhteşem çinili mihraba sahiptir.
Yeşil Antikacıları: Yeşil Külliyesinin etrafındaki açık hava müzesini andıran dükkânlardan mobilya ve ev eşyalarının dışında cam sanatı, sedef işçiliği, gümüş, metal eşya, gramofon, eski halı, takı gibi her tür eski eşyayı ve antikayı alabilirsiniz.
Yeşil Kahvehanesi : Burada çay, Türk kahvesi molası vererek dinlenebilirsiniz.

Setbaşı
Bursa Anadolu Arabaları Müzesi: TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Türkiye‘nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi’dir. Toplam 17.000 m2 ‘lik bir alanı kapsayan, Umurbey Mahallesi’ndeki eski bir ipek fabrikası TOFAŞ tarafından restore edilerek, 28 Haziran 2002‘de müze olarak halkın ziyaretine açılmıştır. TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi”, sadece eski araba müzesi değildir. Onlar Anadolu’daki binlerce yıllık araba sanayinin ve kültürünün canlı ve etkili köşe taşlarıdır. Anadolu tasarım tarihinin çok değerli ve anlamlı ürünleridir. Bu “yeni ustaların, eski ustalara” bir teşekkürüdür.
Mahvel Kahvehanesi de burada.

Muradiye Semti
Muradiye Külliyesi: Muradiye semtinde, II.Murad (Fatih Sultan Mehmed’in Babası) tarafından yaptırılan, Cami, hamam, medrese, imaret(aş evi) ile hanedana ait 12 türbeden oluşur. Osmanlı sultanları tarafından Bursa’da yaptırılan son külliyedir. Muradiye Türbeleri adeta Fatih’in aile kabristanıdır. Zira Fatih’in annesi, babası, ebesi, zevcesi, oğulları, torunları hep bu türbelerde yatmaktadır. Türbelerin önünde devrilmiş bir ulu çınar gövdesi dikkate çeker. Büyük ihtimalle II.Murad devrinden kalan 600 yıllık bir ağaçtır.
Osmanlı Evi Müzesi: Muradiye medresesinin karşısına denk gelir. Halk arasında Fatih’in doğduğu ev olduğu rivayet edilir ama doğru değildir. Çünkü Fatih Edirne sarayında doğmuştur. Osmanlı evi, plan ve süslemeler açısından XVII.yy. Osmanlı hayat tarzını sergilemektedir. Müze kart ile ücretsiz.
Ulu umay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi: Müzede, Osmanlı dönemine ait 70 kıyafet, 400 parça takı ve değişik etnografik eserler sergilenmektedir. Müzenin bahçesi Osmanlı çay bahçesi olarak düzenlenmiştir.
Hüsnü Züber Evi: Muradiye semtinde XIX.yy ahşap Osmanlı konağıdır.1988 yılında sanatçı,koleksiyoncu Hüznü Züber tarafından alınmış,restore edilerek müze olarak hizmete açılmıştır.Müze Osmanlı konağı olarak dekore edilmiştir.
Muradiye’de yemek: Darülziyafe Sofrası

Karabaş Tekkesi – Heykel’de bulunuyor : Cumartesi akşamları sema gösterisi mutlaka gidilmeli.

Pazar Günü
Cumalı Kızık Köyü
Minibüsler Kent Meydanından kalkıyor. Otel yakınında.

Cumalıkızık: Cumalıkızık Köyü Girişi Doğa Parkı Girişi Durak Yeri-Değirmenönü-Esenevler-Hacıvat Köprüsü-Duaçınarı-Ankara Yolu-S.Garaj. Dönüş:Aynı 
Hakkında: Osmanlı yerleşimlerinin yavaş yavaş Bursa civarına kaydırıldığı dönemde kurulmuş 700 yıllık bir vakıf köyü Cumalıkızık. Osmanlı’nın erken dönemine ilişkin sivil mimarinin en güzel örneklerini barındıran, tarihi dokusunu günümüze dek koruyabilmiş bir açık hava müzesi aynı zamanda... Bursa’ya 20 dakika mesafedeki 700 yıllık Osmanlı köyüdür. Bol bol fotoğraflık malzeme ile döneceğiniz Cumalıkızık’ta kahvaltı yapmanızı tavsiye ederiz. Bursa’nın yanı başında bulunan yerleşim, hiç apartmanı olmayan, mimari dokusu bozulmadan günümüze ulaşmış ender köylerden biri. Uludağ eteklerinde yer alan Cumalıkızık köyünün kuruluşu çok eskilere dayanıyor. Orhan Gazi Bursa’ya girmeden önce birçok yerleşim alanı kurmuş: Bayındırkızık, Derekızık, Hamamkızık, Değirmenlikızık, Fidyekızık. Bunların arasından topluca gidilip cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık denmiş. Köyler birbirine yakın olduğu için, bir sigara içimlik sürede birinden çıkıp diğerine ulaşılıyormuş. Birbirine yakın köylerdeki evler de iç içe inşa edilmiş. 700 yıllık cami, evlenme törenleri ile bayramlarda kullanılan tarihi hamam, Sanatevi ve Etnografya Müzesi Cumalıkızık’ta görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Tarihi evleri, camisi, çeşmesi, daracık sokakları, çağa ayak uyduran yaşantısıyla Osmanlılar'dan kalan bu sevimli köy, yabancı turistlerin de ilgi odağı olmuş. Tamamı sit alanı olan köy içinde beton yapı apartman hiç yok. 350 haneli Osmanlı köyünün şirin ve sağlıklı yapıları çeşitli restorasyonlarla günlük hayata ayak uydurmuş.Kimisi gözlemeci, kır lokantası, bazısı pansiyon olmuş. Köyün daracık sokaklarında yürürken kendinizi tiyatro dekoru içinde sahnede hissediyorsunuz. 700 yıl öncesine dayanan tarihi evlerde film çevirenlere bile rastlıyorsunuz. Yerli köy halkı köylerini ziyaret eden turistlere evlerine gelmiş konuk misafirperverliği gösteriyor. Narenciye dışındaki kiraz, ceviz, kestane başta olmak üzere ahududu, meyve ve sebzeleri yetiştirmek için yaptıkları çalışmaları gözlemliyorsunuz. Çalışkan köy halkının bir kısmı ise köy evlerinin bahçelerine açtıkları gözleme üniteleri ile konukları hem soluklandırmak, hem köy atmosferini yaşatmak, hem de patatesli, peynirli, patlıcanlı, tahinli çeşitli otların ilavesiyle hazırlanan gözlemeleri damak zevkinize sunuyorlar. Fotoğraf çekmek, resim yapmak gibi sanatsal faaliyetlere imkân veren Cumalıkızık Köyü'nden ayrılıp bu defa 3 km öteye, Bursa'dan 12 km uzaklıkta yer alan Sait abat Şelalesi'ne geliyorsunuz.

Uludağ ve Çekirge yolu üzeri
İnkaya Çınarı ve Köyü: Çekirge yolu üzerinden, Uludağ’a çıkarken 3 km uzaklıkta inkaya köyünde, 600 yıllık tarihi çınar ağacının gölgesinde oturup çayınızı yudumlayıp veya köylülerin ürünlerinin yer aldığı bir kahvaltı yapabilirsiniz. Yada mevsimin meyvelerinden yiyebilirsiniz. İnkaya köyünü geride bırakıp yola devam ederseniz Uludağ’a kadar çıkarsınız ama biz onu diğer bir rota ya dahil edip, şehir turumuza devam edelim.
Karagöz Müzesi İnkaya’ya giderken yolda Karagöz heykeli görülebilir.


Alışveriş

Uygun kumaşlar, Heykel’de Ahmet Vefik Paşa tiyatrosunun arkasında, Bursa Kumaş Pazarı
Kestane Şekeri, Kafkas’tan
Havlu vs. Kapalı çarşı, Koza Han civarı

7 yorum:

A-H dedi ki...

Neslihan gezi planin nedir bilmiyorum ama en azindan bir kahve icmeye firsatin olursa haber et (biradambirkadin@gmail.com). Kozahan da karsilikli kahve icelim guzel olur ;)

Unknown dedi ki...

Cok sevinirim. Gelmeden bir gun evvel mail atarim :)

admin dedi ki...

Bursa gezimizde sizin yazdıklarınız oldukça faydalı oldu teşekkürler. Ancak bursa kebapçısı lezzet olarak bizi tatmin etse de 2 kişi için gelen 80 lira hesap gereksiz fazlaydı. Bu mekana gidecek olanlar fiyat konusunda biraz düşünsün derim

Adsız dedi ki...

Bursada yaşayan biri olarak katılıyorum gereksiz bi pahalılık var orda, diğer kebap salonlarını denemenizi tavsiye ederim sonraki sefer :)

modelleriburada dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
modelleriburada dedi ki...

Çok detaylı ve güzel bir yazı olmuş bende sitemde bursa merkez otellerini tanıtmaya çalışıyorum. Şuan için sitem görsel olarak tasarım aşamasında ama yeni arayüzüyle yakında yayında olacak. Sitem için yazınızdan faydalanacağım Neslihan Hanım.

Unknown dedi ki...

Çok sevinirim. İyi günler